Ben jij ook ingehuurd als change agent?

Change agents in grote bedrijven.  Afgelopen week sprak ik daarover met een grote multinational. In de ‘very top’ worden – voor hen zeer ongebruikelijk – relatief veel executives van buiten gehaald. ‘Het moet hier anders, niet alleen inhoudelijk maar ook de cultuur moet veranderen’. Snap ik en tegelijkertijd zit er ook iets te vaak ‘moet’ in de vorige zin. Want mij bekruipt dan altijd heel snel het gevoel dat change wordt doorgeschoven naar nieuwkomers. Waarom pakken de zittenblijvers dat niet aan? En waarom komen die change agents zo vaak van buiten? Voor elke nieuwe manager of hij nu van buiten komt of niet begint elke transitie met het je realiseren waarom er een nieuwe leider moet komen om de zaak vlot te trekken? Immers, wat zijn de voordelen van niets doen? Wie hebben daar belang bij? Wat zijn eigenlijk de voordelen van de verandering? Wegen die op tegen de – vermeende – kosten van niets doen? Wie gaan er meeduwen? Wat is er al geprobeerd? Als nieuwe leider gaat het erom dat je snel een dominante coalitie weet te bouwen die ook mee wil. En een top doet daar maximaal aan bijdraagt. In daden graag. Obstakels verwijderen en openlijk de toon zetten. Al was het maar omdat er volgens de nieuwe governance regels over in het jaarverslag geschreven moet gaan worden. De Commissie van Manen is zich ervan bewust dat een verandering van gedrag ‘niet eenvoudig is’. Vandaar dat bestuurders en commissarissen jaarlijks ‘verantwoording dienen af te leggen’ in het jaarverslag over de vorderingen. Ik hoop dat er een speciale paragraaf komt waarin de change agents met naam en toenaam genoemd worden inclusief welke steun ze hebben gekregen. Goed dat rapporteren moet. Dan wordt er tenminse over nagedacht en gekeken wat er nu werkelijk gebeurt.Doen is wat anders, dat vraagt moed.