Zelfsturing en Beoordelen?

Zelfsturing en Beoordelen?

Beoordelen? Hoe moet dat dan? Wanneer er niemand meer de ‘baas’ is, hoe kan je dan iemand beoordelen? Het lijkt vergelijkbaar met de jaarclub die op kampeervakantie gaat. Voordat je het weet ontstaat er een snoeihard volkstribunaal. Bij echte zelfsturing voelt iedereen de vreugde én de pijn van de geleverde prestatie. Het maakt oerkrachten los die ervoor zorgen dat het team het voor hen maximaal haalbare realiseert. En omdat ze op elkaar zijn aangewezen, zorgen de leden van een zelfsturend team er ook wel voor dat de relaties goed blijven. Tijdens de jaarclub kampeervakantie hoeft dat niet natuurlijk. Op zondagavond is het weer voorbij en hoef je niets meer met elkaar.

Organisaties in Transitie

Zeker voor organisaties in transitie zijn wat aanpassingen nodig om beoordeling van zelfsturende teams goed te laten werken. Dat 360 beoordeling met alle relevante stakeholders erin dé vorm is, lijdt geen twijfel. Eén van ‘zorgen’ blijkt toch wel te zijn hoe je voorkomt dat mensen hun vrienden uitzoeken en de criticasters links laten liggen.  Mijn voorbeeld komt uit een programma gestuurde organisatie waarin mensen in verschillende verbanden met elkaar samenwerken. We gaan een paar opties testen in de komende twaalf maanden. Sowieso worden er meerdere 360 beoordelingen per jaar gedaan. Ze lopen namelijk parallel met projectevaluaties. Die gaan volgens een vast format. Er komt een 5 puntenlijst die in een gesprek met alle participanten wordt afgewerkt. Geen online gedoe maar face2face. Het resultaat is een korte actielijst voor alle deelnemers: waar meer van doen, waar minder van doen, wat anders doen? Deze actiepunten komen niet alleen bij de volgende 360 uit de kast. Ze worden ook gebruikt in het overleg waarin de beschikbare werkcapaciteit wordt gepland en bij het jaarlijkse ontwikkelingsgesprek.  Maakt iemand er toch een persoonlijke zegetocht van die niet overeenkomt met de beelden die de ‘buitenwereld’ heeft? Zorg voor een goed gedimensioneerd project monitoring en evaluatie systeem. Vertrouwen en aanspreken op verantwoordelijkheid doen de rest.