Ben jij je eigen mentaliteitsprobleem?

Mentaliteitsprobleem? Bedrijven slagen er niet in een leercultuur te creëren. Aldus een interview in het FD van 31 mei met het hoofd opleidingen van McKinsey. En dat komt – zo leren wij – omdat “het grootste obstakel vaak de eigen mensen zijn”. Tja das een leuke cirkelredenering denk ik dan maar. Het lukt ons niet om een leercultuur te creëren en dat komt door onszelf. Interesting. Of bedoelt hij iets anders: het lukt ons niet en dat komt door jullie. Natuurlijk. Wat is nu de kern van zinvolle leiderschapsontwikkeling?

‘Purpose’

Naar mijn idee gaat het in de kern om ‘purpose’. Wat is mijn doel met deze organisatie, waar willen we naar toegroeien en hoe nemen we daar zoveel mogelijk stakeholders in mee?  Organisaties die daar energie in steken en een waarin leiders een waarachtige zichtbare bijdrage leveren aan het realiseren daarvan krijgen volgers. Volgers die accepteren dat niet alles perfect is en soms ook inconsistent. En die uit zichzelf gaan mee duwen in de goede richting.  In de afgelopen weken ben ik daar weer flink mee in de weer geweest. In de meeste corporates stonden de afgelopen jaren volledig in het teken van angst/kramp. Geen fouten maken, saneren, maximaal geld uit de business trekken. Opleiden – als het al gebeurde – was uitsluitend bedoeld om direct toepasbare vaardigheden te verwerven.  Is ook nodig maar als dat het enigste is?

Ik houd pleidooi om weer eens terug te gaan naar de kern. Waarom werken wij bij deze organisatie? Wat willen we ten diepste bereiken? Wat willen we achter laten? Wat kan ik doen om die energie bij mijn collega’s los te maken?  Allemaal onderwerpen die we tijdens leadership journeys, team en individuele coaching tot in de diepste kern aanraken. Want daar zit de werkelijk kracht om de ogenschijnlijk meest onmogelijke zaken tot stand te brengen. En de schoonheid om te zien dat het echt anders kan. Makkelijker, met veel minder energie. En wellicht stel je vast dat je verkeerd zit en je niet de invloed hebt om het systeem voldoende te veranderen. En dat ‘blijven’ geen optie meer voor je is. Je moet het wel durven natuurlijk. Een kwestie van mentaliteit. Durf! Er is er maar één voor nodig om een verandering in gang te zetten.  Bel of mail me,  waar wacht je nog op?

Maarten Putz

Deze blogs als eerste in je mailbox ontvangen? Klik hier. Ik geef je mailadres aan niemand ander en je kunt jezelf steeds uitschrijven.