Onboarden: Wanneer je denkt dat je er bent…

…. ben je er geweest. Ondanks  (of misschien wel dankzij)  de vakantietijd  kreeg ik een paar opmerkingen. Die hadden alles te maken met de grote overwinning van het weer een baan hebben. Aan de orde van de dag nu er heel veel goede mensen langs de straat lopen opzoek naar een ‘nieuwe uitdaging”. Da’s hard werken houd ik al mijn outplacement kandidaten voor. En als dan het verlossende contract komt lijkt het allemaal voorbij. Gelukt! Ik ben binnen! Het is zeker een feestje waard.  Maar niet te lang want nu begint  de volgende fase in OnBoarden.  Of zoals Aalt Aalten zo mooi kan zeggen: wanneer je denkt dat je er bent, ben je er geweest.

Onboarden vraagt emotionele lenigheid

Het gaat erom de emotionele lenigheid erin te houden. De fase van romantiek en hard ‘sellen’ van jezelf is voorbij. De klant heeft gekocht en nu leveren. En dat leveren is al begonnen tijdens de allereerste gesprekken. De verwachtingen zijn – onbewust -gewekt, signalen zijn afgegeven maar beide kanten zijn vaak nog erg impliciet gebleven over wat er nu werkelijk verwacht wordt. En  hoe de verhoudingen nu werkelijk liggen. Wat niet uitkomt of onwelgevallig is wordt verdrongen want het mag de transactie niet in de weg staan. Scoren, binnenhalen. Dat geldt overigens voor beide kanten. Zelfs in een markt met veel aanbod. Want goede mensen blijven schaars. En dan is er het “Ja”. Goed gedaan, felicitaties. Heel begrijpelijk. En knap om in deze tijd een plek te veroveren. Want hoe goed je ook bent, jouw propositie moet maar net kloppen, opvallen en aansluiten. In de netwerken moet je net dat beetje geluk hebben dat  je snel op het juiste niveau praat. En men je voor vol aanziet.  En wanneer dat gelukt is, klinkt de wel verdiende zucht van verlichting .Ziezo, gelukt, klaar. Helaas, nu komt het op aan op  psychological agility zo  houd ik mijn outplacementkandidaten voor en dat oefenen we ook. De volgende fase in transitie coaching is aangebroken: OnBoarden. Nu direct de draai maken. Je volgende sale is begonnen en die moet je ook weer verdienen. Niet wachten, direct aan de gang, pro-actief zijn en zorgen dat je in de lead blijft. En dat betekent al die zaken waar ik daarvoor overschreef. Je begint weer opnieuw. Psychological Agility want anders ben je er geweest ….. zonder dat je er überhaupt was.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *