Vrije ruimte- Theory U

“Ik ben niet gelukkig met wat ik nu doe, het kriebelt, ik wil weer …..” “Nee niet in de sector waar ik 23 jaar heb gewerkt”. Het afgelopen jaar was hij zijn netwerk ingedoken en had daar de nodige klussen naar binnen gehaald. Met een mooie omzet, meer dan 165.000.  Vertel eens:  wat is nu eigenlijk je probleem?  Alles ok of toch niet?  ? Een interessant thema en heel herkenbaar. De oude grenzen zijn weggevallen en er ligt een nieuwe vrije ruimte  open. Hij loopt er in en  er blijft van alles aan hem kleven en hij maakt er wat van. En tegelijkertijd geen gevoel en vertrouwen dat het nieuwe en onbekende ook “goed” mag zijn. Met recht “mag” zijn.  Hoe werkt dat nu eigenlijk, Vrije Ruimte?

Het werd een stevig gesprek over Vrije Ruimte. Want er is hem iets gebeurt wat hem nog niet zo vaak is overkomen. De weide inlopen, er komen dingen op je pad en je stapt erin. In Theory U termen: ‘Things life calls you to do’. Nog wel veilig hoor en dicht bij wat hij gewend was. Maar wel in een andere setting: Henk de éénpitter zonder de traditionele hofhouding om hem heen dat zo’n heerlijk safety net vormde. En in het afgelopen jaar kreeg hij klussen omdat hij het was. Dat was eng.  Maar dat kan toch niet? Ja dat kan wel en ja je loopt tegen een paar dingen aan:
Vertrouwde Structuren en Patronen versus Vrije Ruimte
In nieuwe situaties met een totaal ander spel worden wordt opeens duidelijk hoeveel steun en support je eigenlijk ontleende aan die structuren. Eigenlijk best lekker want het regelt gedrag zo lekker af en maakt dingen voorspelbaar. En nu wordt je teruggeworpen op jezelf en gaat nieuwe dingen ontdekken. De stress en spanning nemen toe. Das het moment waarop – on in termen van transactionele analyse te spreken – scripts, drivers en stoppers maximaal actief worden.  Niet erg bevorderend voor autonoom handelen Goed blijven benoemen wat je voelt, ervaren en niet te snel oordelen. Laat het maar een beetje bezinken en ervaar of het bij je past. En voor de rationalisten on der ons: maakt een checklist met een harde én zachte criteria en organiseer je feedback. Laat die Vrije Ruimte maar eens binnenkomen.
Luisteren, ervaren, standpunten 
Door welke lens kijk je eigenlijk? Wat zie je wel, wat zijn de blinde vlekken? Vrije ruimte is voor veel mensen ongemakkelijk omdat het appelleert aan een breder, onbekend blikveld. De oude structuren en normen forceren een tunnel: zo kijken we naar dingen.Dat biedt veiligheid. En opeens heb je ervaringen die daar niet inpassen. Nogal ongemakkelijk. En toch is dit het begin van werkelijk kijken naar wat jouw  mogelijkheden zijn. Dat kijken en observeren is het loslaten. loslaten geeft ruimte. Wanneer je krampachtig met twee handen je glas vasthoudt heb je geen mogelijkheden om de fles champagne vast te houden.  ‘Out of the Box’ met jezelf als de Box. Grootste ideeën en vondsten komen bijna altijd van buiten de traditionele kaders.  Als er één  periode is waarin dat geldt is het wel de huidige. Hobbel je mee met de klagende kudde of spring je een zijpad op?
Keuzes maken: ervaren en focusseren
Daar ging het vooral over in het gesprek. Ik wil wat anders, maar waarom dat weet ik eigenlijk niet goed. Ik mis het ‘corporate behang’ met al pro’s en con’s maar waar het werkelijk aan appelleert is me niet zo duidelijk. Is dat belangrijk? Als je iets wil doen dat op de lange termijn klopt wel. Voor een snelle bevrediging niet. Werkelijk open staan en loskomen van al je beelden, aannames is een zoektocht. Met veel actie en beweging wat mij betreft. Navelstaren kan, beter is om maar te gaan proberen. Ga maar vliegen en kijk wat je kan creëren. Een hoop zal afvallen, wees je dan bewust waarom dat is. En bij wat blijft: kijk ook eens na wat maakt dat het blijft. Dan heb je dingen te pakken die er voor jou toe doen.  Het maakt het impliciete lijstje met criteria expliciet. Een hele spannende tijd omdat in de beweging het nieuwe gemaakt wordt. Het wordt je niet meer gebracht op je 57e. Je bent het zelf aan het maken. Je hoeft alleen maar in de Vrije Ruimte aan de wandel te gaan.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *